מושגי יסוד בכלכלת סביבה - ד"ר בועז ברק

החוג ללימודי הסביבה מציע מספר קורסים בנושאים המקשרים בין כלכלה וסביבה, והראשון שבהם הוא קורס המבוא מושגי יסוד בכלכלת סביבה, שהוא קורס חובה לכל הסטודנטים לתואר שני. 

ד"ר בועז ברק

בית הספר ללימודי הסביבה ע"ש פורטר מציע מספר קורסים בנושאים המקשרים בין כלכלה וסביבה, והראשון שבהם הוא קורס המבוא מושגי יסוד בכלכלת סביבה, שהוא קורס חובה לכל הסטודנטים לתואר שני בבית הספר. המרצה, ד"ר בועז ברק, התמחה בכלכלת איכות סביבה באוניברסיטת רוד איילנד שבארה"ב, ומלמד בבית הספר מזה שלוש שנים.

 

"החיבור לנושא הכלכלי חשוב ביותר, מכיוון שבאופן מעשי, פרויקטים סביבתיים רבים נבחנים דרך הפריזמה הכלכלית," אומר בועז. "תהליכי מו"מ וקבלת החלטות מתנהלים בשפה הכלכלית – שעוסקת בתקציבים, בעלויות, בניתוחי עלות-תועלת, ביעילות וכד'. תכניות חשובות מאוד קמות ונופלות על פי שאלות כמו אפשרויות מימון ורווחיות. לכן, אם הוכחת שהפרויקט הסביבתי שלך כדאי גם מבחינה כלכלית, הסיכוי לקדם וליישם אותו הרבה יותר גדול. כל מי שרואה את עתידו המקצועי בתחום הסביבתי, מי שמבקש להניע תהליכים ולחולל שינוי, חייב להכיר את השפה הזאת היטב."

 

בועז מסביר כי התחום של כלכלת איכות סביבה עוסק בניהול אופטימלי של משאבים טבעיים המצויים כיום במחסור - כמו אוויר נקי, שטחים פתוחים, קרקע, מים וכדומה – לרווחת החברה כולה. "כאשר פעילות עסקית ותעשייתית מביאה בחשבון היבטים של איכות סביבה, ולא רק שיקולים כלכליים נטו, התוצאה טובה, נכונה ויעילה יותר," הוא אומר. "מומחים בעולם כבר הוכיחו כי התנהלות סביבתית נכונה מקטינה את הפגיעה בסביבה ומגדילה את הפריון והרווחיות. וגם ההפך הוא הנכון: שימוש בכלים כלכליים וחשיבה כמותית מסייעים לנו לנהל את המשאבים הטבעיים בצורה יעילה יותר." במסגרת הקורס בועז מקנה לסטודנטים ראיה רחבה של הנושא, ונעזר לשם כך בתיאוריות של גדולי המומחים ובמודלים שפותחו על ידי חתני פרס נובל לכלכלה, לצד דוגמאות רבות הלקוחות ממציאות חיינו.

 

"לדוגמה, אני מציג לתלמידים חוקים סביבתיים, כמו חוק אוויר נקי, עקרון 'המזהם משלם', וחוק האריזות, המעודד למחזר." אומר בועז. "אני מסביר להם מה עומד מאחורי החוק, ומהי ההצדקה הכלכלית לחקיקתו. אנחנו מדברים על ניגודי האינטרסים שנוצרים, למשל, בין הסביבה לתעשייה, ומעלים הצעות לפתרון. אני מקפיד לשמור כל הזמן על חיבור חזק בין התיאוריה לבין מה שקורה בשטח. הכוונה היא להקנות לתלמידים שיטה, היגיון כלכלי וכלי חשיבה, שיסייעו להם בעתיד לפתור בעיות."

 

הסטודנטים בקורס המבוא מגיעים ממגוון רחב של תחומים, שחלקם רחוקים מאוד מהשיח הכלכלי. לדברי בועז, זהו האתגר הגדול שלו כמורה. "המטרה שלי היא להעניק לתלמידים שלי חשיבה מסוג חדש – חשיבה כלכלית סביבתית," הוא מסכם, "ואין זה משנה אם הם באו ממדעי הרוח, ממדעי החברה או מהפקולטה להנדסה. כלכלה וסביבה משיקים כמעט לכל תחומי הלימוד והעיסוק, והסטודנטים יישמו את מה שלמדו בכיוונים רבים ושונים. כשהם יוצאים מהקורס בתחושה שנפתח לפניהם עולם חדש, זוויות ראיה חדשות – אני יודע שעשיתי את שלי. נתתי בידיהם כלי רב-עוצמה לשינוי, ואני מאמין שהם יידעו להשתמש בו."

 

ד"ר בועז ברק הוא בעל תואר ראשון בכלכלה מהאוניברסיטה העברית בירושלים, ותואר דוקטור בכלכלת איכות הסביבה מאוניברסיטת רוד איילנד בארה"ב. הוא שימש כיועץ לממשלת ארה"ב בוושינגטון די.סי. בנושא הובלת חומרים מסוכנים, ושב לישראל לפני כארבע שנים. כיום הוא מלמד בבי"ס ללימודי הסביבה ע"ש פורטר ובמכללה האקדמית גליל מערבי. במקביל הוא מייעץ לארגונים סביבתיים, לרשויות מקומיות ולמשרד להגנת הסביבה, ומבצע עבור לקוחותיו מחקרים מגוונים בנושאי קיימות, כמו: זיהום חוצה גבולות באזור ירושלים, זיהום נחלים וחופי ים, קידוחי גז ונפט, מיסוי סביבתי ועוד.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>