סמינר מחלקתי - הרצאות מחקר - תואר שני

הרצאתם של איתי לנדאו וקרינה שכטמן תלמידי תואר שני

ההרצאות מתקיימות בבניין גילמן אולם 223

12 במאי 2014, 13:00 
 

קרינה שכטמן תרצה בנושא "הלבנת אלמוגים והאוכלוסיות הבקטריאליות המעורבות, ותפקידן בשמירת בריאותו או תרומתן למחלתו של האלמוג"

 

ב-30 השנים האחרונות מספר מקרי הלבנת האלמוגים, תדירות הופעתם ונפיצותם עלה באופן משמעותי.הלבנה מקושרת ישירות להפרעות סביבתיות, בייחוד לטמפרטורות מי ים גבוהות מעל הממוצע, ונחשבת כיום כאחד האיומים הגדולים ביותר לשוניות אלמוגים בעולם. המנגנונים התאיים המעורבים בתהליך ההלבנה  של האלמוג עדיין אינם לגמריי ברורים וקיים דיון מתמשך בקהילה המדעית על טיבם. מראיות אחרונות עולה כי קהילות חיידקים הקשורות למארח (אלמוג) יכולות להשפיע באופן משמעותי על מצב בריאותם ומחלתם של האלמוגים. עם זאת, תפקיד החיידקים בתהליך הלבנת אלמוגים הוא שנוי במחלוקת, ולכן עולה הצורך במחקר נוסף על מנת להבהיר ולהבין כיצד טמפרטורות מי ים משפיעות על קהילות חיידקים הקשורים באלמוגים, והתפקיד של קהילות חיידקים אלה בתהליך ההלבנה.

 

המטרה העיקרית של המחקר הנוכחי היתה לבחון את יחסי הגומלין המסובכים בין האלמוג בונה השוניות הנפוץ באיזור האינדו פסיפי Acropora millepora, ואוכלוסיות החיידקים הקשורות אליו, בזמן טמפרטורות גבוהות המובילות להלבנה, וכן לבחון האם החיידקים מעורבים ישירות בתהליך ההלבנה של אלמוג זה.

 

על מנת לזהות מאפיינים ספציפיים של אוכלוסיות בקטריאליות באלמוגים מולבנים אל מול לא מולבנים ובדגימות מים, בוצע שימוש בטכניקת ה 16S rRNA gene targeted amplicon pyrosequencing. ניתוח התוצאות הראה כי יש פרופיל בקטריאלי שונה בין דגימות מי האקווריום ורקמת האלמוג. עם זאת, לא היה שוני ברור בין האוכלוסיות המיקרוביאליות מרקמת האלמוג בטמפרטורות השונות, כאשר במהלך תקופת ההלבנה אוכלוסיות החיידקים בדגימת הרקמה הראו מגוון גבוה עם שינויים קטנים ביחידות הטקסונומיות האופרטיביות (OTU - operational taxonomic units) הדומיננטיות ביותר. כל היחידות הטקסונומיות האופרטיביות בעלות השפע הגדול ביותר ברקמת האלמוג הראו  זהות אדוקה לנציגים ממחלקות ה Alphaproteobacteria והGammaproteobacteria . שינויים עיקריים בשפע יחסי נראו בעיקר בOTU הפחות נפוצים. ספירה של יחידות בקטריאליות היוצרות מושבות (Bacteria colony forming unit - CFU) ברקמת האלמוג, הראו עלייה במספר מושבות הויבריו, בזמן עליית טמפרטורת המים והלבנת האלמוגים. מושבות חיידקי הויבריו הדומיננטיים ביותר מרקמת אלמוגים מ 32°C, נבחרו על סמך מורפוטיפים שונים, בודדו וזוהו ע"י שימוש בטכניקת ה16S rRNA gene and multilocus sequence analyses (MLSA) כקרובים של החיידקים: V. campbellii, V. harveyi, V. rotiferianus, V. fortis, V. coralliilyticus.

 

לסיכום, למרות שבמחקר זה לא זוהו חיידקים ספציפיים כגורמים למחלת ההלבנה באלמוג A. millepora, ישנו צורך במחקר המשך המקשר בין חיידקים גורמי מחלה פוטנציאליים להופעת סימני ההלבנה במגוון של מיני אלמוגים השונים.

 

איתי לנדאו ירצה בנושא "מניפולציות גנטיות והנדסה מטבולית של חיידקי חומצה לקטית להפקת אתנול מצלולוז"

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>