אודות

לוגו חיים מקיימים בעירהמעבדה לחדשנות וקיימות בעיר פועלת בבית הספר ללימודי הסביבה ע"ש פורטר, בראשותה של ד"ר אורלי רונן. ​מטרת המעבדה היא לייצר שיתופי פעולה בין תלמידים וחוקרים בבית הספר ללימודי הסביבה ע"ש פורטר לבין גורמי שטח שונים; עיריות, עסקים, ארגונים, יזמים וכ"ו, לקידום הידע והמחקר בתחומי הקיימות העירונית.

חברי המעבדה

שותפים לדרך

דרכי פעולה

פעולות ציבוריות, מחקר והוראה במטרה לייצר ידע וקווים מנחים לשימושם של חוקרים, מתכננים, מקבלי החלטות, ארגוני החברה האזרחית, פרטים וקהילות המעורבים בפרויקטים של חדשנות וקיימות.

המעבדה לחדשנות וקיימות בעיר מתמקדת בשלושה תחומים:

• מינהל מוניציפלי מקיים – מדיניות ואסטרטגיות מוניציפליות לקידום קיימות וחדשנות
  • חוסן וחדשנות –  ערים חכמות, ניהול משאבים והערכות לשינויים סביבתיים ברמה עירונית
  • חיים מקיימים -   הצד האזרחי של המטבע, העיר כזירה דמוקרטית: רישות, שיתוף והעצמה

מחקר והוראה

• מחקרים משותפים עם חוקרים מרחבי האקדמיות בארץ
  • סמינר סימסטריאלי  (4 נקודות זכות). סטודנטים שיתקבלו לסמינר, ישתלבו במחקרים ובשיתופי הפעולה של המעבדה
  • עבודות גמר - המעבדה הינה מסגרת ליווי לסטודנטים שיבחרו להתמקד בנושאי החדשנות והקיימות העירונית
  • מרכז מידע - המעבדה תהייה פתוחה יומיים בשבוע לסטודנטים, להתייעצות, עיון ומפגש, לקידום הידע והמחקר

סטודנטים בסמינר "סוגיות בקיימות עירונית", מבצעים 2 מחקרי שטח:

• מחקר החולונית – סקר כמותי להערכת דפוסי השימוש בשאטל החולונית בחולון.
  • מחקר הליכתיות – בשיתוף עם הטכניון ועיריית תל אביב יפו, ראיונות איכותניים לזיהוי דפוסי שימוש וצרכים להליכה בעיר.

תכנית המתמחים עם פורום ה-15

השנה השקנו תכנית מתמחים ברשויות פורום ה-15 בשיתוף עם הצעד הבא. בתכנית משתתפים 12 סטודנטים שמשובצים בתשע עיריות: חולון, אשדוד, גבעתיים, רמת גן, תל אביב יפו, הרצליה, רעננה, כפר סבא, נתניה ופתח תקווה. לקראת סוף השנה נקיים כנס ובו יציגו המתמחים את סיכומי העבודה ברשויות.

פורום קיימות עיריית תל אביב יפו

מעט לפני תחילת הסמסטר אירחנו את פורום הקיימות של העירייה במטרה להכיר את פעילות בית הספר והמעבדה ולייצר שיתופי פעולה לקידום הקיימות בעיר. בפורום השתתפו ראשי אגפים ומחלקות כולל המשנה למנכ"ל, ואדריכל העיר. במפגש הוצגו מחקרים, תזות, עבודות גמר ועבודות סמינריוניות שעניינן העיר תל אביב –יפו.

וועידת עכו לעירוניות

המעבדה לחדשנות וקיימות עירונית ריכזה את ארגון הוועידה יחד עם משרד הבינוי, ועיריית עכו. הוועידה התקיימה כחלק ממהלך ההתארגנות של ישראל לקראת וועידת HABITAT  ב-2016 באקוודור.

סטודנטים של המעבדה השתתפו בארגון הכנס ובמושבים השונים, בעיקר במושבים הקשורים לחוסן עירוני וקיימות.

שיתופי פעולה בינלאומיים לקידום מדיניות אקלים עירונית

בסמסטר ב' השקנו השנה שני שיתופי פעולה עם ממשלת גרמניה וקרן אדנאאור לשיתוף ידע בנושא מדיניות אקלים. במסגרת שיתופי הפעולה, נקיים שולחנות עגולים בשיתוף סטודנטים, אנשי מקצוע וממשל במטרה לזהות מנגנונים לקידום מדיניות עירונית.

שיתופי פעולה עם עיריית תל אביב-יפו

לקידום שיתוף הפעולה עם העירייה אנחנו מקימים שני פורומים נושאיים:

פורום חקלאות בעיר – מכין ניתוח מעמד החקלאי העירוני במימון העירייה.

פורום אנרגיה עירונית – מכין נייר מדיניות על מנגנונים כלכליים לייצור אנרגיה ברמה העירונית.

פורום ערים חכמות

המעבדה שותפה במספר יוזמות לקידום החכמה עירונית, בין היתר: וועדת התקן לערים חכמות, כנס המועצה לבנייה ירוקה בנושא ערים חכמות, וגיבוש מתווה למעורבות אזרחים בערים חכמות כחלק מסל הכלים לעירוניות.

לקראת סוף השנה אנחנו מתכננים להקים את הפורום לערים חכמות בדגש על יצרנות בעיר ומעורבות אזרחים.

כנס ICLEI לערים חכמות, ברלין 1-2 ביוני – אורלי רונן תשמש כיו"ר המושב למעורבות אזרחים בעיר חכמה.